روبهرو شدن با لجبازي بچهها موقعيتي چالشبرانگيز براي والدين است. از يک سو تن در ندادن به خواستههاي کودکان براي والدين احساس ناخوشايندي ايجاد ميکند و از سوي ديگر پذيرش بيقيد و شرط و عمل به تمام خواستههاي کودکان نيز رفتاري سالم و منطقي نميباشد.
لجبازي کودکان هرچند ممکن است زمينههاي سرشتي داشته باشد، بيشتر يک رفتار آموختهشده از سوي بچهها و در طي سالها است.
در مواجهه با لجبازي کودکان:
- خونسردي خود را حفظ کنيد.
- بدون اينکه وارد جر و بحث شويد، به خواستههاي وي گوش بدهيد.
- در صورتي که خواسته کودک شما از نظر شما معقول و عملي است، در همان ابتدا که وي خواسته خود را مطرح ميکند، آن را اجابت کنيد، ولي اگر با خواستهاي غير معقول و غير عملي روبهرو هستيد، قاطعيت خود را حفظ کنيد و بههيچوجه به آن تن ندهيد.
- براي کودکان خود در مقابل درخواستهايشان گزينههاي جايگزين مناسب را مطرح کنيد.
- در طي زمان با کودک خود ارتباط مناسبي برقرار کنيد و وي را مجبور به اجراي مطلق فرامين خود نکنيد.
- به کودک خود در امور خانه مسئوليت بدهيد.
- به آنها احترام بگذاريد و نقش آنها را پررنگ کنيد و بپذيريد.
- رفتار درست آنها را تشويق کنيد.
- محيط منزل و روابط بينفردي را آرام و بدون تنش نگاهداريد.
- مهارت حل مسأله و تصميمگيري را به فرزندتان بياموزيد.
جملات دستوري يکي از عوامل لجبازي
اگر روزي آگاهانه جملات خود را انتخاب كنيد تعجب خواهيد كرد چقدر در روز از جملات دستوري استفاده مي كنيد. با دستور دادن كودكان به مرور از همكاري به لجبازي تغيير خواهند كرد.
جايگزين هايي به جاي دستور دادن
1. كار خوب را با لذت گره بزنيد تا نهادينه شود.
تشويق كردن و جايزه دادن و جدول ستاره ها تا هفت سالگي بهترين روش براي اموختن كار خوب است. زماني كه انسان كادو و جايزه ميگيرد هورمون دوپامين كه هورمون شادي است ترشح ميشود و به مرور كودك شرطي ميشود و كار خوب در او نهادينه ميشود.
2. به او حق انتخاب دهيد.
"الان حمام ميري يا قبل از خواب؟" "بشقابتو توي سينك ميذاري يا روي كابينت؟" به او حق انتخاب دهيد تا بتواند قسمتي از تصميگيري شما باشد. ميتوانيد از او بپرسيد كي ميخواهد درس بخواند؟ چند ساعت تكاليفش طول ميكشد؟ اگر به مرحله نوجواني رسيده اند از آنها بخواييد برنامه ريزي كند و بعد به شما اطلاع دهد.
3. در انجام كارهايش به او كمك كنيد تا همكاري را بياموزد.
در تميز كردن اتاق، جمع كردن لباسها، صاف كردن رو تختي با او همقدم شويد. اين اوقات را به لحظات شاد تبديل كنيد. به او اجازه دهيد از همكاري با شما لذت ببرد.
4.انتظارات خود را تعديل دهيد.
شادي كودكانه آنها را فداي نظم و انضباط نكنيد. بگذاريد كودك درونتان با ديدن آنها دوباره كودكي كند. در اخر سوال كنيد "خب حالا چطور خونه رو به شكل اول برگردونيم؟"